Musaca de vinete
Ingrediente (8 porții)
300 ml | ulei de măsline |
700 g | carne tocată de vită |
6 | vinete |
5 | roșii |
1 | ceapă |
2 linguri | verdeață ( pătrunjel, busuioc, oregano) |
4 | căței de usturoi |
2-3 | făină |
sare | |
piper |
Gratinare:
300 g | smântână sau iaurt |
50 g | cașcaval |
2 | ouă |
Preparare
- 1
Se taie vinetele în felii groase de 1 cm. Se presară deasupra lor sare și se pun la scurs pentru 30-40 minute. Se șterg apoi cu hârtie absorbantă. Se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.
- 2
Se toacă ceapa și usturoiul cât mai mărunt și se călesc în ulei încins. Se adaugă carnea tocată și se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. După ce s-a rumenit puțin carnea, se adaugă roșiile și verdeața tocate mărunt. Se lasă pe foc încă 20 de minute.
- 3
Se alege o formă potrivită ca dimensiuni, suficient de adâncă, pe care o ungem cu ulei. Se așază primul strat de vinete. Deasupra se toarnă umplutura de carne cu roșii și apoi din nou un strat de vinete. Urmează restul de carne, nivelând cu o spatulă pentru a se obține un strat uniform.
- 4
Se prepară amestecul pentru gratinare: se bat ouăle cu iautul și cu cașcavalul ras, se asezonează cu sare și piper și se toarnă peste musaca. Se introduce forma în cuptor și se coace musacaua timp de 40 minute, până când se gratinează uniform.