Lasagna din carne în stil tradițional
Ingrediente (6 porții)
1 kg | carne tocată amestec |
100 ml | vin |
2 | cepe mari |
3 | morcovi |
100 ml | ulei de măsline |
50 g | unt |
800 g | roșii |
125 ml | lapte |
2 căței | usturoi |
2 legături | pătrunjel proaspăt |
3 | foi de dafin |
50 g | parmezan |
50 g | cașcaval |
20 | foi lasagna |
10 g | sare |
10 g | piper |
Preparare
- 1
Lasagna este un fel de mâncare compus din straturi suprapuse de paste subțiri plate, alternând cu umpluturi precum sosul ragu (carne măcinată și sos de roșii) si alte legume, brânză (care include parmezan și cascaval) mirodenii și condimente precum usturoiul, oregano și busuioc. Plecând de la descrierea și baza acestei descrieri, în vederea preparării acestui fel de mâncare se începe prin pregătirea foilor de lasagna iar separat cu pregătirea sosului de carne sau sosul ragu, cum se mai numește el.
- 2
Pentru pregătirea sosului ragu este nevoie de o tigaie cu puțin ulei de măsline încins la foc mediu în care se călește ceapa. Când ceapa este rumenită, se adaugă morcovii și se amestecă până ce legumele devin moi. Separat, se aranjează foile de lasagna pe un prosop umed. Se acoperă cu alt prosop umed și se mai aranjează deasupra un strat de foi. Ultimul strat de foi trebuie să fie neapărat acoperit cu un prosop umed astfel încât acestea să nu se usuce până ce este pregătit sosul ragu.
- 3
Între timp se pregătește sosul bechamel: se topește untul într-o tigaie apoi se adaugă laptele amestecând continuu într-un tempou mai rapid. Se potrivește cu sare, piper și frunze de dafin și se amestecă până ce sosul ajunge la punctul de fierbere ca apoi să se ia de pe foc și să se lase la odihnit. Se adaugă parmezanul și se amestecă până ce acesta se va topi și se va obține un sos omogen.
- 4
Carnea tocată se adaugă în tigaie și se lasă la gătit la foc mic. Se toarnă peste toată compoziția vin și se continuă să se gătească la foc moderat până ce vinul se evaporă, amestecând cu o spatulă. Se spală roșiile și se taie pe jumatate, apoi se dau pe răzătoare cu excepția cojii. Se toarnă piureul de roșii în tigaie și se amestecă. Se gătește până ce lichidul se va evapora, iar uleiul va iesi la suprafață (sosul va căpăta o nuanță roșie intensă). Procesul va dura aproximativ 20 de minute. Se toarnă usturoiul și pătrunjelul în tigaie peste restul ingredientelor, se amestecă și se acoperă tigaia cu un capac lăsând la foc mic să se gătească în continuare pentru aproximativ 10 minute.
- 5
Se ia un recipient care se unge cu unt din abundență, apoi se toarnă un strat din sos bechamel, atât cât să acopere fundul vasului. Deasupra acestui prim strat de sos bechamel se aranjează un strat de foi de lasgna. Deasupra stratului de foi se pune din nou un strat subțire de sos bechamel. Se continuă cu un strat generos de sos ragu. Se respectă aceeași succesiune în continuare: foaie de lasagna plus sos bechamel plus sos ragu. Opțional, între staturi se pot adăuga și bucățele de mozzarella, care se vor topi plăcut. Se așează în vas ultimul strat de foi. Se acoperă totul cu o folie de aluminiu în care sa fac câteva perforații și se introduce la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 30 de minute.
- 6
După coacere, se îndepărtează folia de aluminiu, și se adaugă pe deasupra un strat generos de parmezan răzuit. Se mai lasă la cuptor până ce parmezanul se topește si se rumenește ușor. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
- 7
Lasagna se servește caldă, porționată bucăți cu câteva frunze de verdeață pe deasupra.