Gratin cu cârnați țărănești
Valori nutritive
(Per porție)-
714/2988kcal / kJ
-
62.2 gcarbo-hidrați
-
24 gproteine
-
38.8 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
714/2988 kcal/kJ,
62.2 g carbo-hidrați,
24 g proteine,
38.8 g grăsimi
Ingrediente (6 porții)
250 g | paste integrale |
1 | ceapă |
1 | măr acrișor |
200 g | cârnați afumați |
2 linguri | ulei vegetal |
1 cutie | varză murată (= 850 ml) |
200 ml | supă |
sare, piper proaspăt măcinat | |
chimen măcinat | |
2 linguri | stafide |
2 linguri | semințe de floarea soarelui |
2 Pahar | smântână (de 150 g) |
2 linguri | tărâțe de grâu |
2 linguri | rondele de arpagic verde |
Preparare
- 1
Cârnații tărănești se rumenesc într-o tigaie de preferat de fontă la foc mediu pe ambele părți pentru aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte și se lasă deoparte, să se răcorească. Pentru a avea un gratin deosebit se mai poate adăuga pe deasupra lor un strat generos de unt și puțină verdeață.Separat, cartofii se curață de coajă, se taie în felii cât mai subțiri și se pun într-o oală la fiert în lapte la foc potrivit cât să ii acopere în totalitate. Nu se țin mult la fiert, doar cât sunt aproape fierți, deoarece cartofii riscă să se sfărâme. Când cartofii sunt aproape gata, aceștia se pun într-un vas uns cu unt pe toată suprafața și rezistent la cuptor. Pentru un gratin reușit straturile cu ingredinete se alternează astfel: un strat de cartofi, un strat de cașcaval, puțină sare și piper, un alt strat de cartofi, un strat de felii de ouă fierte, un strat de cârnați, un strat de cartofi continuat cu straturile în aceiași ordine și se încheie cu un ultim strat de cartofi și smântână. Se toarnă amestecul format din ou, cașcaval și smântână iar tot vasul se introduce în cuptorul în prealabil încălzit la temperatura de 180°C pentru aproximativ o oră sau până când compoziția devine aurie deasupra. Straturile de cartofi, cârnații, brânză și smântână de deasupra fac din acest fel de mâncare un aliment cu adevărat reconfortant de care să vă bucurați în orice perioadă a anului. Se asezonează cu sare, piper și pătrunjel pentru o aromă fresh.