Friptură de curcan cu portocale | Rețetă de Chef Samuel
Ingrediente (6 porții)
1 | curcan (aprox. 4 kg) |
100 ml | ulei |
100 g | ceapă |
200 g | ciuperci |
200 g | carne tocată de porc |
100 ml | lapte |
4 felii | pâine toast |
2 | ouă |
50 g | unt |
1 plic | boia dulce |
100 ml | sos de soia |
50 g | miere |
150 g | portocale |
sare | |
piper | |
rozmarin | |
cimbru |
Util
-
CHEF SAMUEL recomandă: dacă îmi rămâne compoziție de la sarmale, o folosesc pentru a umple curcanul și poate fi o bună garnitură pentru această friptură. Curcanul poate fi gătit și simplu: îl presari cu sare și piper și pui legumele tăiate în interiorul lui. Îl ungi cu unt și îl pui la cuptor la temperatura de 165°C câte 40 de minute pentru fiecare kg de carne.
Preparare
- 1
Pentru început, spală legumele și curcanul. Pentru a prepara compoziția cu care poți să umpli curcanul, călește în puțin ulei 100 g de ceapă tocată mărunt, ciupercile și carnea de porc. Potrivește gustul cu sare și piper și lasă compoziția pe foc mic până ce carnea își schimbă puțin culoarea. După ce se răcește, adaugi în ea ouăle și pâinea înmuiată în lapte, dar bine scursă înainte.
- 2
Umpli curcanul cu această compoziție și îi legi picioarele cu o funie alimentară. Îl ungi cu unt, sare, piper, boia de ardei și îl pui la cuptor într-o tavă acoperită în care ai pus puțin ulei și câteva crenguțe de cimbru sau rozmarin. Cu o oră înainte de finalul timpului de gătire, scoți tava din cuptor și ungi curcanul cu o glazură din sos de soia și miere și lași tava descoperită pentru a se carameliza mierea. Tot acum pui în tavă și portocalele tăiate rondele și le gătești împreună cu carnea.
- 3
Servește friptura caldă pe un platou înconjurată de legume la cuptor și sosul rămas în tavă.