Dulceață de dovleac și citrice
Ingrediente (5 porții)
2 kg | pulpă de dovleac |
500 g | caise deshidratate |
3 | portocale mari |
2 | lămâi |
1 | grepfrut |
3 plicuri | zahăr vanilinat sau ½ fiolă esență de vanilie |
2 kg | zahăr |
1 pahar | vin alb |
tablete de aspirină |
Preparare
- 1
Rehidratezi caisele în 500 ml apă. Alegi un dovleac în formă de pară, pe care l-ai păstrat în pivniță. Îl cureți de coajă și semințe și îl tai în felioare subțiri sau dai miezul pe răzătoare.
- 2
Într-o cratiță mare, emailată, înăbuși timp de 35 de minute dovleacul împreună cu vinul, caisele și apa în care s-au rehidratat.
- 3
Într-o altă cratiță, pui zahărul, esența sau zahărul vanilinat, caisele mărunțite, piureul de dovleac, zeama citricelor și o parte din pulpa lor fină, care rămâne pe storcătorul de citrice, dar fără cojile fine albe. Lași să fiarbă timp de 40-45 de minute, timp în care supraveghezi dulceața și amesteci din când în când, cu o lingură de lemn pe care o folosești numai la dulcețuri.
- 4
Pui dulceața caldă în borcane de 350-400 ml, spălate și uscate. Când s-a răcit, presari deasupra câte ½ aspirină pisată. Închizi ermetic, folosind capace metalice sau celofan dublu. Este un gem dulce-acrișor, aromat, pe care îl întrebuințezi cu succes ca umplutură pentru cornuri.