Dulceață de ceapă roșie
Ingrediente (5 porții)
1 kg | ceapă roșie |
400 g | zahăr |
300 ml | vin negru |
50 ml | oțet balsamic |
5 | ulei |
coriandru | |
ienibahar | |
chimen | |
scorțișoară | |
nucșoară |
Util
-
Poți servi dulceața alături de un grătar, fripturi, legume fierte la aburi etc.
Preparare
- 1
Cureți ceapa și o speli. Apoi o tai feliuțe, nici prea mici, nici prea mari și o stropești cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu oxida.
- 2
Pregătești un vas încăpător cu fundul gros, ce poate fi pus pe foc, încingi uleiul și caramelizezi 5-6 linguri de zahăr, amestecând continuu, până obții o culoare bej. Adaugi ceapa peste caramel și o călești până devine sticloasă, amestecând din când în când.
- 3
Când ceapa este sticloasă, stingi cu vinul negru, adaugi restul de zahăr, oțetul balsamic, condimentele și fierbi până se leagă siropul, la foc moderat, cam 30-45 de minute.
- 4
Pui dulceața fierbinte în borcanele sterilizate și le întorci pentru câteva minute cu gura în jos.