Dolmade
Valori nutritive
(Per porție)-
74/309kcal / kJ
-
9 gcarbo-hidrați
-
1 gproteine
-
4 ggrăsimi
Valori nutritive
(Per porție)-
74/309 kcal/kJ,
9 g carbo-hidrați,
1 g proteine,
4 g grăsimi
Ingrediente (24 bucăți)
200 g | orez cu bobul lung |
24 | frunze de viță mari, în saramură |
60 ml | ulei de măsline extravirgin |
1 | ceapă, tăiată mărunt |
1 | cățel de usturoi tocat |
1 lingură | pătrunjel proaspăt tocat |
1 lingură | mentă proaspătă tocată |
1 lingură | mărar proaspăt |
60 g | stafide |
50 g | nuci tocate |
coaja rasă și sucul de la o lămâie | |
sare | |
piper negru, proaspăt măcinat | |
sferturi de lămâie, pentru servit |
Preparare
- 1
Se pune orezul într-o oală cu 600 ml apă și se fierbe. Se amestecă, apoi se acoperă cu un capac etanș și se fierbe foarte încet 30-40 de minute sau până când orezul este moale și a absorbit toată apa. Se ia de pe foc.
- 2
Între timp, se scurg frunzele de viță, se clătesc cu apă rece și se usucă în prosop de hârtie.
- 3
Se încing 2 linguri de ulei de măsline într-o oală pe foc mediu. Se adaugă ceapa și usturoiul și se călesc, amestecând din când în când, timp de 5-8 minute sau până când se înmoaie, dar nu s-au rumenit. Se iau de pe foc și se adaugă pătrunjelul, menta, mărarul tocat, coaja de lămâie și stafidele.
- 4
Se rumenesc nucile într-o tigaie mică pe foc mediu, amestecând constant, până sunt ușor maronii și aromate.
- 5
Se adaugă nucile rumenite în amestecul de ceapă, apoi orezul fiert și sucul de lămâie. Se condimentează cu sare și piper negru proaspăt măcinat și se amestecă bine.
- 6
Se întinde o frunză de viță pe o suprafață de lucru și se pun cam 2 lingurițe din amestecul de orez în centru. Se rulează, apoi se introduc capetele înăuntru. Se formează un cilindru. Se repetă cu restul de frunze de viță și umplutură.
- 7
Sărmăluțele se pun cu marginea în jos într-o oală cu aburi și se ung pe deasupra cu restul de ulei de măsline. Se acoperă și se fierb în aburi 10-15 minute. Se servesc fierbinți sau la temperatura camerei, alături de sferturi de lămâie.