Cus-cus cremos cu ceafă de porc
Ingrediente (6 porții)
1 kg | ceafă de porc fără os |
1 pungă | paste făinoase cus-cus |
150 ml | vin |
2 bucăți | ceapă |
2 bucăți | ardei |
4 | roșii |
100 ml | ulei de măsline |
50 g | piper verde boabe |
4 căței | usturoi |
1 legătură | pătrunjel verde |
10 g | sare |
8 g | piper |
Preparare
- 1
Ceafa de porc fară os se spală cu apă la temperatura camerei, se taie fileuri cam de 1 cm grosime și se lasă la marinat cu puțin ulei, sare și piper pentru aproximativ 1 sau 2 zile, după care se mută la frigider să se împregneze bine. Este practic vorba despre o marinare a cărnii.
- 2
Înainte de a prepara ceafa de porc, într-o tigaie în care se toarnă puțin ulei, carnea se gătește pe ambele părți timp de aproximativ 2 minute fiecare parte iar pentru o savoare în plus se poate adăuga puțin unt lăsând totul să se mai gătească la foc mic pentru câteva minute. După ce carnea prinde o crustă arămie, se încinge cuptorul la temperatura de 200°C și se mai lasă pentru încă 25-30 minute. Tava se acoperă cu o felie de aluminiu și cât timp carnea este la gătit, cu o spatulă, aceasta se întoarce pe ambele părți.
- 3
În tigaia în care s-a rumenit carnea se adaugă ceapa curățată, spălată și tăiată mărunt, ardeii și roșiile și se lasă totul la înăbușit. După ce legumele s-au rumenit bine, se adaugă puțin unt, usturoiul și pătrunjelul proaspăt mărunțit, se prăjește bine ceapa până devine crocantă iar la sfârșit se stinge cu vin. Piperul proaspăt se zdrobește până devine fin și de asemenea se adaugă peste legumele din tigaie.
- 4
Toată compoziția se lasă la foc mic la rumenit. Cand legumele sunt aproape gata se adaugă cus cus-ul. Peste toată compoziția se adaugă apă, amestecând destul de des, deoarece cus cus-ul se umflă foarte repede și se poate prinde de fundul oalei. Dacă mai este cazul se adaugă apa. Când cus cus-ul este fiert se oprește focul și se lasă cus cus-ul acoperit pentru încă 10 minute.
- 5
Ceafa de porc fară os se potrivește de minune cu salata de cus cus, care se poate pregăti la cuptor alături de carne, însă mai poate fi servită și cu cartofi natur, piure, cartofi prăjiți, orez, legume trase la tigaie sau orice garnitură preferată.