Curcan cu ștrudel de varză roșie și mere umplute
Ingrediente (6 porții)
800 g | piept de curcan file sau pulpă de curcan |
100 g | țelină, morcovi și praz |
200 g | ceapă |
200 ml | vin alb sec |
600 g | supă concentrată de carne |
2 | foi de dafin |
0.5 legătură | cimbru |
15 g | amidon |
20 g | unt |
piper | |
sare |
Pentru ștrudel:
350 g | varză roșie |
80 g | miez de nucă |
2 linguri | suc de portocală |
2 | foi aluat pentru plăcintă |
60 g | unt |
3 linguri | pesmet |
4 | felii de pâine prăjită fără coajă |
1 linguriță | scorțișoară |
1 lingură | muștar dulce |
Pentru garnitura cu fructe:
3 | mere mici |
60 g | fructe acrișoare uscate (cătină, coacăze, merișoare, cătină) |
50 ml | vin roșu |
1 lingură | vin negru dulce |
40 g | zahăr |
50 ml | suc de mere |
1 lingură | unt |
Preparare
- 1
Speli carnea, o presari cu puțină sare și piper și o înăbuși în untul încins, întorcând-o pe toate părțile și picurând periodic câte puțină apă rece. Când pieptul s-a pătruns, îl scoți pe o farfurie și, în grăsimea rămasă, înăbuși legumele, în prealabil curățate și tăiate mărunt.
- 2
După ce s-au călit puțin, stingi cu vinul sec și cu supa fierbinte, pui carnea și introduci vasul în cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru aproximativ 2 ore, timp în care ai grijă să întorci carnea. Pasezi sosul, adaugi amidonul diluat cu vinul roșu și fierbi până se îngroașă. Îl sărezi și condimentezi după gust.
- 3
Toci fin varza roșie și o înăbuși cu zeama de portocală, până scade, apoi încorporezi nuca.
- 4
Topești untul și, cu jumătate din cantitate, ungi foile de plăcintă, pe care le așezi una peste alta, presărând și pesmet. Întinzi varza pe lungimea unei laturi, rulezi și ștrudelul cu untul rămas. Treci ștrudelul prin pesmetul cu unt și scorțișoară și îl coci la foc iute, până se rumenește.
- 5
Pentru garnitura cu mere, caramelizezi zahărul, stingi cu vinul sec și lași să scadă la foc mic. Adaugi fructele deshidratate și vinul dulce, iei vasul de pe foc și lași să se pătrundă. Tai merele în jumătate, pe lungime și le îndepărtezi caseta cu semințe. Le înăbuși împreună cu sucul de mere și untul. Le umpli cu fructele rehidratate.