Cozonac cu nucă
Ingrediente (8 bucăți)
Aluat
16 g | drojdie uscată |
1/4 cană | apă caldă (40-45°C) |
2 căni | lapte cald (40-45°C) |
1/2 cană | zahăr |
1/2 cană | unt, înmuiat |
2 | ouă |
2 lingurițe | sare |
7 căni | făină albă obișnuită |
Umplutură
5 | albușuri |
1 cană | zahăr |
5 căni | nuci obișnuite sau pecan, tocate fin |
1 lingură | unt, înmuiat |
1 | ou bătut |
unt înmuiat, suplimentar |
Preparare
- 1
Într-un vas mare de mixer, se dizolvă drojdia în apă. Se adaugă laptele, zahărul, untul, ouăle, sarea și 3 căni și jumătate de făină; se procesează până la omogenizare. Se adaugă destulă făină cât să se formeze un aluat moale.
- 2
Se transferă pe o suprafață pudrată cu făină și se frământă până ce devine omogen și elastic, 6-8 minute. Se pune într-un castron uns, întorcând o dată, pentru a avea grăsime și deasupra.
- 3
Se acoperă și se lasă să crească într-un loc cald până când își dublează volumul, circa o oră.
- 4
Pentru umplutură, se bat albușurile spumă, la viteză medie, într-un vas de mixer; treptat, se adaugă zahărul, câte o lingură, bătând totul bine. Se înglobează nucile și untul și se amestecă viguros.
- 5
Se apasă aluatul cu pumnul și se împarte în opt bile. Fiecare bilă se întinde într-un cerc cu diametrul de 20 cm și se unge cu unt. Se tapetează fiecare cerc cu aproximativ 2/3 cană umplutură, apoi se rulează strâns și se prind capetele.
- 6
Cozonacii se pun pe hârtie de copt unsă, apoi se acoperă și se lasă să crească până când își dublează volumul, cam 50 de minute.
- 7
După ce au crescut, se ung cu ou și se coc la 180°C, timp de 20-25 de minute sau până ce se rumenesc.
- 8
Se lasă la răcit pe un grătar metalic.