Cozonac cu aluat de tip foietaj | Rețetă de Chef Samuel
Ingrediente (4 porții)
Pentru aluat
150 ml | lapte |
500 g | făină |
50 g | zahăr |
3 | ouă |
20 g | drojdie proaspătă |
10 g | sare |
200 g | unt |
100 g | cremă de ciocolată |
100 g | coajă rasă de portocale |
Pentru glazură
1 | ou |
100 g | zahăr |
Preparare
- 1
Pentru a pregăti aluatul pentru acest cozonac, pune într-un bol laptele, făina, zahărul, ouăle, drojdia, sarea și amestecă-le max. 5 minute. Adaugă 50 de grame de unt și mai frământă-l încă 10 minute; lasă-l la frigider peste noapte.
- 2
A doua zi scoate aluatul și restul de unt din frigider și lasă-le la temperatura camerei. După ce se înmoaie untul, întinde aluatul sub formă de pătrat și întinde și untul moale pe jumătatea blatului. Îl împăturești în două ca și cum ai închide o carte, având grijă ca marginile să fie bine lipite. Întinzi bine aluatul cu sucitorul ca să se încorporeze untul, îl pliezi în două sau în trei și apoi îl pui la frigider pentru 30 de minute. Îl scoți apoi și îl întinzi din nou, îl pliezi și îl pui iar la rece. Repeți această etapă de 6 ori.
- 3
Când este gata, întinzi o foaie subțire, pui deasupra crema de ciocolată și coajă rasă de portocale. Tai fâșii de 10 cm lățime și le rulezi. Le pui în tava de copt tapetată cu făină și le lași la dospit 45 de minute, apoi ungi cozonacul cu ou bătut cu zahăr și îl pui la cuptor la 175°C timp de 35 de minute.