Coq au vin a la royale
Ingrediente (6 porții)
1 kg | pui întreg |
1 l | vin roșu |
250 g | ceapă |
1-2 bucăți | morcovi |
200 g | țelină |
1 legătură | cimbru proaspăt |
3 căței | usturoi |
250 g | bacon |
100 g | făină |
100 g | pastă de roşii |
1 l | sos demi-glace |
200 g | ciuperci Champignon |
2.5 kg | cartofi noi |
10 g | sare |
8 g | piper |
2 bucăți | foi de dafin |
Preparare
- 1
Coq au Vin este un preparat delicios și plin de savoare, ale cărei arome fac ca mesele de sărbătoare să fie mai speciale.Pentru prepararea rețetei este necesar un pui întreg, sau chiar un cocoș, care se va tăia în bucăți mai mici pentru a fi marinat ulterior.
- 2
Se porționează puiul și se pune la marinat într-o tavă mare și adâncă, împreună cu foile de dafin, un litru de vin, sare și piper după gust. Înainte de preparare, este necesar ca puiul să stea la marinat cel puțin 3 ore (preferabil peste noapte).
- 3
Într-o oală încăpătoare se călește țelina și ceapa tocată mărunt, morcovul tăiat rondele și usturoiul zdrobit, până capătă o culoare aurie. Se adaugă pasta de roșii și se amestecă.Puiul scos de la marinat se trece prin făină și se lasă la prăjit 8-10 minute, până prinde o crustă ușoară.
- 4
După ce se prăjește ușor, se adaugă peste sosul demi-glace și vinul în care a stat la marinat.
- 5
Se lasă amestecul să fiarbă 20-30 de minute, până ce sosul începe să scadă.Între timp, se sotează ciupercile și se prăjește baconul
- 6
.În ultimele 5 minute de fierbere, se adaugă în oală ciupercile și baconul peste puiul gătit și se amestecă ușor.
- 7
Preparatul se servește cu garnitură de cartofi noi: cartofii se fierb 4-5 minute în coajă proprie, după care se trag la tigaie în unt sau ulei și puțin usturoi zdrobit și presărat cu cimbru proaspăt.