Ciorbă de perișoare
Ingrediente (8 porții)
30 ml | ulei |
3 | morcovi |
0.5 | țelină |
1 | pătrunjel |
1 | ceapă mică |
1 | ardei verde |
1 | lămâie |
sare |
Amestec perișoare:
700 g | carne de vită, tocată de două ori |
120 g | orez |
1 | ceapă medie |
1 lingură | făină |
1 | pătrunjel |
2 | ouă |
sare |
Preparare
- 1
Toate zarzavaturile (ceapa, morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel) se curăță și se taie rondele sau cubulețe. Se pun la călit în ulei într-o oală mare. Se acoperă apoi cu 2-3l de apă cu sare.
- 2
Se toacă mărunt ardeiul și se adaugă și el în supă. Se fierbe supa timp de 45 minute.
- 3
Între timp se prepară perișoarele. Sunt câteva secrete care garantează reușita perișoarelor: carnea trebuie să fie dată prin mașină de două ori pentru a fi foarte fină și să nu aibă multă grăsime, iar orezul folosit să fie perfect uscat, pentru ca perișoarele să nu se împrăștie în timpul fiertului.
- 4
Ceapa se dă și ea prin mașina de tocat sau se poate da pe răzătoarea mica. Pătrunjelul se toacă mărunt.
- 5
Se amestecă într-un bol toate ingredientele pentru perișoare si se frământă bine. Cu mâinile ude se modelează apoi perișoare de dimensiunea unor nuci.
- 6
Când au fiert bine legumele, se adaugă în supă perișoarele una câte una.
- 7
Se lasă la fiert la foc mediu aproximativ 10 minute. Perișoarele fierte vor urca la suprafață. Cât timp fierb perișoarele se ia spuma din supă cu ajutorul unei spumiere.
- 8
La final se adaugă zeama de lamâie, se potrivește de sare și se servește fierbinte cu smântână și cu pătrunjel sau leuștean proaspăt.