Ciorbă de lobodă
Ingrediente (10 porții)
1 kg | lobodă roșie |
2 legături | ceapă verde |
1 rădăcină | pătrunjel |
1 rădăcină | țelină |
2 | morcovi |
1 | ardei gras roșu |
sare | |
piper | |
zeamă de varză sau borș | |
1 legătură | leuștean proaspăt |
1 legătură | pătrunjel proaspăt |
Preparare
- 1
Se spală loboda roşie, frunză cu frunză, se usucă și se taie în fâșii.
- 2
Se curăță ceapa verde și se taie mărunt, iar rădăcinile de pătrunjel, de ţelină, morcovii şi ardeiul se taie cubuleţe.
- 3
Se pun legumele le fiert într-o oală cu apă, cât să le acopere. Se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă până când legumele sunt bine pătrunse.
- 4
Se completează cu apă astfel încât să fie 3, 4 litri de ciorbă de lobodă în total şi se lasă să fiarbă până dă în câteva clocote.
- 5
Se adaugă o linguriţă de sare şi puţin piper şi când apa clocoteşte se adaugă loboda roşie tăiată.
- 6
Se mai lasă să fiarbă 5-10 minute şi apoi se acreşte cu zeamă de varză sau borş. Se dă într-un clocot, se opreşte focul şi se pune o legătură de leuştean şi pătrunjel proaspete, tocate mărunt.
- 7
Se serveşte cu mămăligă caldă şi cu un ardei iute alături. Dacă se doreşte se poate adăuga şi o lingură de smântână.