Ceafă de porc fără os confiată la cuptor
Ingrediente (6 porții)
1 kg | ceafă de porc fără os |
100 g | unt |
400 g | morcov |
500 g | cartofi |
100 ml | vin alb |
100 ml | ulei de măsline |
4 bucăți | cepe albe |
200 g | piper verde boabe |
1 legătură | cimbru proaspăt |
4 căței | usturoi |
1 legătură | pătrunjel verde |
10 g | sare |
8 g | piper |
Preparare
- 1
Ceafa de porc fară os se spală cu apă la temperatura camerei și se lasă la marinat cu puțin ulei, sare și piper pentru aproximativ 1 sau 2 zile, după care se lasă la frigider ca să se împregneze bine. Este practic vorba despre o marinare uscată. Separat, într-o tigaie în care se toarnă puțin ulei se pune carnea pentru a fi rumenită pe ambele părți timp de 2 minute fiecare. Pentru o savoare în plus se adaugă puțin unt și se mai lasă la foc mic pentru încă câteva minute.
- 2
După ce carnea prinde o crustă arămie, se încinge cuptorul la temperatura de 200°C și se lasă pentru încă 25-30 minute. Tava se acoperă cu o felie de aluminiu. Cât timp carnea este la rumenit aceasta se întoarce pe ambele parți astfel încât să se rumenească bine.
- 3
Între timp se pot pregăti legumele: într-o tigaie de tip wok mare se pun la călit legumele pentru aproximativ 10 minute. Cartofii se adaugă în tigaie, după ce în prealabil au fost spălați si curățați bine, si tăiați în felii longitudinale. După ce s-au rumenit bine, se adaugă puțin unt, usturoiul și pătrunjelul proaspăt, se prăjește bine ceapa până devine crocantă iar la sfârșit se stinge cu vin. Piperul proaspăt se zdrobește până devine fin și de asemenea se adaugă peste legumele din tigaie. Toată compoziția se lasă la foc mic la rumenit.
- 4
Ceafa de porc fară os se potrivește de minune cu cartofii la cuptor, care se pot pregăti la cuptor alături de carne, însă mai poate fi servită și cu cartofi natur, piure, cartofi prăjiți, orez, cus-cus, legume trase la tigaie sau orice garnitură preferată.