Cârnați de iarnă aligot
Ingrediente (6 porții)
900 g | cârnați de porc |
100 g | unt |
1 litru de | smântâna lichidă |
1 legătură de | cimbru proaspăt |
100 ml | ulei de floarea soarelui |
500 g | cartofi |
2 legături | ceapă verde |
1 legătură | pătrunjel |
2 căței | usturoi |
100 g | brânză emmentaler |
10 g | nucșoară |
10 g | sare |
8 g | piper |
Preparare
- 1
Cârnații de porc se rumenesc în tigaie pe ambele părți pentru 2-3 minute pe fiecare parte și se lasă deoparte, să se răcorească. Cepele se taie julien și se pun în tigaia în care s-a încins uleiul de măsline și se lasă la gatit la foc mic până devin transparente. Când acestea s-au înmuiat, se adaugă smântâna lichidă, branza emmentaler rasă, sare, piper, nucșoară și cățeii de usturoi mărunțiți. Toată compoziția se amestecă continuu și se lasă la gătit la foc încet până ce mixtura se omogenizează și capătă consistență.
- 2
Melanjul se mută într-o tavă (preferabil de sticlă yena) și se lasă la cuptorul în prealabil încălzit la temperatura de 180°C pentru încă 30 de minute. Pentru a avea un gratin deosebit se mai adaugă pe deasupra un strat generos de branză emmentaler. Cârnații se adaugă și ei în același timp în cuptor. Toată tava se acoperă cu o folie de aluminiu și se verifică pe parcurs să nu devină uscați atât cârnații cât si celelalte legume. În aceiași tavă se adaugă și brânză emmentaler pentru a se întrepătrunde cu restul ingredientelor și pentru un plus de savoare. La sfârșit, se asezonează cu sare, piper, cimbru și pătrunjel proaspăt.
- 3
Separat, cartofii se curăță și se taie cubulețe urmând să se pună la fiert în apă cu un praf de sare. Se scurg, se presează, se pun din nou pe foc pentru a se usca bine și apoi se adaugă unt, sare și piper. Se amestecă și se lasă deoparte.
- 4
Pe o farfurie întinsă se așează în mijloc sosul de cartofi mărginiți de cârnați și presărați cu sare, piper, o crenguță de cimbru proaspăt, pătrunjel și ceapă verde tăiată mărunt pentru un aspect si o aromă proaspătă.