Budincă de orez cu mere, dulceață și migdale
Ingrediente (6 porții)
2 cești | orez |
7 cești | lapte |
4 linguri | miere |
1 | baton de vanilie |
4 | gălbenușuri |
1 vârf de cuțit | sare |
2 | mere mari |
4 linguri | unt sau margarină |
4 linguri | dulceață sau marmeladă de afine |
50 g | migdale măcinate |
câteva bucățele de unt |
Util
-
Porționezi budinca după ce s-a mai răcit.
Preparare
- 1
Pentru a doza ingredientele, folosești o cană cu volumul de 150 ml. Fierbi laptele împreună cu batonul de vanilie crestat pe lungime. După 10 minute, scoți batonul și adaugi orezul, în prealabil spălat și scurs. Amesteci mereu, ca să nu se prindă de baza vasului.
- 2
Iei de pe foc vasul cu orezul fiert. După ce s-a răcit, încorporezi mierea și gălbenușurile.
- 3
Cureți merele, le tai în jumătate și le așezi într-o formă de budincă, unsă cu 1 lingură unt sau margarină. Peste fiecare jumătate pui câte o linguriță de dulceață de afine și presari migdale măcinate sau fulgi de migdale.
- 4
De jur-împrejurul merelor, torni orezul și pui din loc în loc bucățele de unt. Introduci forma în cuptorul încins, la foc mediu spre iute (180 – 200 °C). Coci budinca pentru 15-20 de minute.