Blanquettes de vițel cu legume
Ingrediente (6 porții)
1 kg | spată de vițel fără os |
2 legături | ceapă verde |
50 g | unt semi sărat |
3 bucăți | ceapă |
100 ml | ulei de măsline |
500 g | morcovi |
100 g | făină |
1 litru | smântâna lichidă |
10 g | dafin |
5 g | cimbru proaspăt |
100 g | ciuperci Champignon albe mici |
1 legătură | pătrunjel |
1 legătură | arpagic |
10 g | tarhon |
4 | ouă |
10 g | sare |
8 g | piper |
Util
-
Blanquettes de vițel se servește în farfurie adâncă sau bol, alături de orez, cartofi natur sau paste scurte. Se poate servi de asemenea cu un vin alb sec, rece.
Preparare
- 1
Carnea se masează bine cu sare și piper. Într-o tigaie, se încinge uleiul de măsline și se pune carnea în tigaie, iar după 2-3 minute, la foc mediu, se adaugă un cub de 10 g de unt în tigaie și o crenguță de cimbru, se întoarce carnea pe cealaltă parte si se lasă până se rumenește uniform pe ambele părți. Când carnea capătă o culoare rumenă potrivită, se scoate din tigaie și se transferă în alt vas, peste care se adaugă arbagicul și tarhonul pentru un plus de savoare.
- 2
Legumele (morcovii, ceapa, ceapa verde) se pun și ele peste carne, se condimentează cu sare, piper, dafinul și crenguța de cimbru proaspăt, se adaugă apa aproape cât să acopere ingredientele și se lasă la gătit la foc mic să se întrepătrundă toate ingredientele. Între timp se pregătesc ciupercile: se feliază subțire și se călesc în puțin unt într-o tigaie apoi se trec și ele în vasul cu carnea și celelalte legume.
- 3
În ceea ce privește sosul, se ia o crăticioară și se pune făina cu puțin unt la foc mic. Nu se rumenesc, este suficient să se sfârâie un pic. Se amestecă constant și se stinge cu smântână lichidă rece. Dacă se fac cocoloașe nu este nici o problemă – se ia de pe foc și se amestecă viguros adăugând treptat 2-4 polonice din zeama de la mâncare. În final se desface frumos și devine un sos alb gros în care se adaugă gălbenușuri crude și se mai lasă la gătit pentru câteva minute.