Cervelatul: un cârnat elvețian
Cervelatul este un cârnat fiert elvețian. Pentru mulți elvețieni, cervelatul este un cârnat național. Se prepară din carne de porc, de vită, slănină din spată, sare pentru saramură și condimente. Cervelatul se află într-o membrană naturală și se afumă sau se fierbe.
Cervelatul are următoarele proprietăți speciale
Cervelat este un cârnat fiert în membrană naturală. Cârnatul conține carne de porc și de vită, slănină din spată, condimente și sare pentru saramură cu nitriți. Cervelatul se poate prepara și consuma în diferite moduri. Așadar, se poate face pe grătar (cu capetele crestate) sau se poate prăji, fiind de obicei tăiat în jumătăți. Se poate consuma rece sau se poate încălzi în baie de apă.
De unde provine cervelatul?
Probabil că prima rețetă scrisă de cervelat provine din Augsburg, din secolul al XVI-lea. Aceasta este urmată de o rețetă din 1749 din Elveția. În 1891, cervelatul a fost menționat pentru prima dată într-un document cu ocazia zilei naționale a Elveției. În jurul anului 1900, cârnatul a fost servit oaspeților de la Expoziția Universală de la Paris și a devenit popular.
Când este sezonul cervelatului?
Cervelatul este disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit cervelatul și cum se depozitează acesta?
Cervelatul este destul de versatil. De exemplu, se poate face pe grătar sau se poate prăji. Fără piele și tăiat în cubulețe, este potrivit pentru salata de cârnați (elvețieni) sau pentru salata de cârnați cu brânză. Pentru gulașul de cervelat, cârnatul se taie felii și se prepară cu sos brun.
Cum se depozitează cervelatul
Cervelatul proaspăt este un cârnat fiert perisabil. La frigider se poate depozita pentru o perioadă de una până la trei zile la o temperatură cuprinsă între zero și patru grade. Odată deschis, trebuie consumat rapid. O variantă bună pentru o depozitare mai lungă este congelarea în ambalaj vidat la minus 18 grade.
Ce conține cervelatul
Cârnatul cervelat conține vitaminele importante A, C, B6 și B12, precum și mineralele magneziu, fier și calciu. Vitaminele B12 și B6 au o funcție importantă în metabolismul homocisteinei. Mineralele conținute, calciu și magneziu, întăresc inima umană, oasele și mușchii, în special în timpul stresului și al efortului fizic.
kcal: 391 kcal
Carbohidrați: 0,31 g
Proteine: 20,3 g
Grăsimi: 34,8 g
Vitamina A: 0,01 µg
Vitamina B1: 0,1 mg
Vitamina B2: 0,2 mg
Vitamina B6: 0,4 mg
Vitamina C: 27,01 mg
Vitamina E: 0,37 mg
Calciu: 24 mg
Fier: 1,7 mg
Potasiu: 300 mg
Magneziu: 11 mg
Sodiu: 1260 mg