Plante de apartament nepretențioase – ușor de îngrijit
Conținutul pe scurt
- Plantele înfrumusețează orice încăpere. Dar nu oricine le poate oferi condiții de dezvoltare optime.
- Aici ai o listă de plante de apartament care sunt foarte ușor de îngrijit.
- Vei afla, de asemenea, mai multe și despre întreținerea plantelor de apartament.
Ce plante se potrivesc locuinței tale?
Există o plantă potrivită pentru fiecare casă și pentru fiecare dintre noi, chiar dacă nu ne pricepem la grădinărit. Contează doar să ai grijă ca planta pe care o cumperi să fie potrivită pentru tine și să îi acorzi puțină atenție. Cât timp vrei să investești în îngrijirea plantei? Unele au nevoie doar de puțină apă din când în când, dar altele necesită mai multă atenție. Ce plantă ar trebui să cumperi? În funcție de intensitatea luminii naturale și de temperatură, poți alege dintre diferite tipuri de plante de apartament. Vrei ca noua plantă să înflorească sau este suficient doar să aibă frunze verzi?
Locația ideală pentru plantele de apartament
Nevoile unei plante variază în funcție de specie. Dacă nevoile acesteia nu sunt îndeplinite, planta crește încet sau chiar deloc, nu îi cresc frunze noi și devine susceptibilă la paraziți și boli. La alegerea unei noi plante, este important să nu iei în considerare doar aspectul, ci și nevoile acesteia pentru a se dezvolta în noua locație. Este important să distingem între locurile însorite, semiînsorite și umbrite. De obicei, plantele de apartament cu flori au nevoie de mai multă lumină și se dezvoltă mai bine la fereastră, pe când plantele de apartament cu frunze mari pot tolera si zonele mai umbrite și se dezvoltă bine și în camerele cu mai puțină lumină naturală.
Plantarea corectă: nutrimente pentru plantele de apartament
Ideal, schimbă ghiveciul plantelor mai mici o dată la 1 an, respectiv 2 ani. Pentru plantele mai mari, îl poți schimba o dată la 4 ani. Astfel, rădăcinile plantei se pot dezvolta suficient pentru a-și prelua toate nutrimentele din pământ. La alegerea pământului, ai în vedere calitățile acestuia. În funcție de planta aleasă, ai nevoie de pământ pentru plante verzi, pentru palmieri sau pentru cactuși. Nu uita să adaugi și fertilizator în lista de cumpărături. Chiar și plantele nepretențioase apreciază suplimentul lunar de fertilizator. Bețișoarele cu fertilizator sunt ușor de utilizat, deoarece eliberează lent nutrimente în pământ, timp de două sau trei luni.
Plante de apartament care nu au nevoie de multă lumină
Plantele de apartament nepretențioase pot supraviețui și în holuri, băi fără lumină directă, pe casa scării sau în camere orientate către nord, cât timp sunt alese cu atenție. Important: nicio plantă nu poate supraviețui în întuneric complet. Toate au nevoie de lumină pentru fotosinteză. Dacă nu există lumină pentru a le oferi energie, nu vor mai crește și vor muri. Plante verzi de apartament care nu au nevoie de multă lumină și care pot supraviețui în camere mai întunecate sunt, de exemplu, limba soacrei, iedera diavolului, crinul păcii, planta-păianjen, zamioculcas, palmierul Kentia și filodendronul.
Mai jos, vom explica informațiile de pe etichetă privind amplasarea plantelor:
- Luminos: direct la fereastră, la aprox. 2.000-3.000 lux.
- Parțial umbrit: la distanță de un metru până la jumătate de metru de fereastră, la 1.000-2.000 lux.
- Umbrit: la distanță de doi până la trei metri de fereastră, la 500-1.000 lux.
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă
Unele specii de plante de interior nu necesită multă apă. Cu toate acestea, nu acceptă uscarea completă a pământului până la deshidratare. Dacă o plantă are nevoie de apă, frunzele vor avea un aspect căzut și își vor pierde fermitatea. Pot compensa lipsa apei pe termen scurt cu apă din propriile celule. Cu toate acestea, lipsa apei pe termen lung poate ucide planta. În funcție de forma frunzelor și de tipul rădăcinilor, plantele au nevoie de cantități de apă diferite. Plantele de interior care nu au nevoie de multă întreținere și de cantități mari de apă sunt, de exemplu, aloe vera, Echeveria, piciorul elefantului, Zamioculcas, cactușii, orhideele fluture și Yucca.
Instrucțiuni pentru udarea plantelor
- Udă plantele la intervale regulate și numai atunci când pământul este uscat.
- Evită saturarea cu apă a solului și asigură-te că ghiveciul permite scurgerea excesului de apă într-un interval de o oră de la udare.
- Anumite plante au nevoie de o perioadă de hibernare în anotimpurile reci.
- În aceste perioade, nu trebuie udate sau trebuie udate foarte puțin.
Dacă ai o plantă de interior care nu a fost udată de mult timp, udă-i pământul într-o baie de apă. Pune ghiveciul într-o găleată plină cu apă și așteaptă până numai ies bule de aer.
Foarte rezistente: suculentele
Plantele exotice de apartament care pot rezista în condiții de secetă extremă au, de obicei, frunze foarte groase și cărnoase, nu frunze normale. Acest tip de țesut acționează ca un rezervor pentru apă și este considerat suculent. Celulele acestor plante au vacuole foarte mari, un spațiu interior umplut cu lichid. În funcție de locația acestor celule în diferitele specii de plante, acestea pot avea frunze, tulpini sau rădăcini suculente.
- Frunze suculente: de exemplu, aloe vera și Echeveria depozitează apa în frunze. Deseori, frunzele sunt dispuse sub forma unei rozete, pentru a se feri de lumina soarelui și a reduce la minimum evaporarea apei.
- Tulpini suculente: piciorul elefantului și cactușii stochează apa în tulpini. Acestea sunt mai groase decât de obicei și planta are foarte puține frunze.
- Rădăcini suculente: oxalis, de exemplu, depozitează apa în rădăcină. Aceste suculente sunt destul de rare.