Ceafă de porc cu os în sos de legume
Ingrediente (6 porții)
1 kg | ceafă de porc cu os |
300 g | roșii |
200 g | morcovi |
100 ml | vin roşu |
100 ml | ulei de măsline |
4 | ardei grași diferite culori |
4 | căței de usturoi |
2 legături | busuioc |
4 | cepe albe |
20 g | piper verde boabe |
1 legătură | cimbru proaspăt |
2 legături | pătrunjel verde |
10 g | sare |
8 g | piper |
Preparare
- 1
Ceafa de porc fără os se spală cu apă la temperatura camerei și se lasă la marinat cu puțin ulei, sare și piper pentru aproximativ 1 sau 2 zile, după care se lasă la frigider să se împregneze bine condimentele. Este practic vorba despre o marinare uscată. Pentru început se taie ceafa de porc în felii groase de aproximativ 1-2 cm. Bucățile de ceafă de porc feliate se așează într-un vas încăpător cu capac, apoi se condimentează din nou cu sare, piper, cimbru, busuioc, piper verde și pătrunjelul proaspăt. Se adaugă roșiile decojite și mărunțite la mașina de tocat, uleiul și vinul roșu, apoi se completează cu 1 l de apă la temperatura camerei. Se pune capacul și se adaugă în cuptorul încins pentru aproximativ o oră.
- 2
Separat, într-o tigaie în care se toarnă puțin ulei se pune carnea pentru a fi rumenită pe ambele părți timp de 2 minute fiecare, după ce a fost gătită în prealabil la cuptor. Pentru o savoare în plus se adaugă puțin unt și se mai lasă la foc mic pentru încă câteva minute să capete o culoare ușor aurie.
- 3
După ce carnea prinde o crustă arămie, se încinge cuptorul la temperatura de 200°C și se mai lasă pentru încă 25-30 minute pentru o mai bună frăgezire a bucăților de ceafă de porc. Tava se acoperă cu o felie de aluminiu. Cât timp carnea este la rumenit aceasta se întoarce pe ambele părți astfel încât să se rumenească bine.
- 4
Între timp se pot pregăti legumele: într-o tigaie de tip wok mare se pun la călit legumele pentru aproximativ 10 minute. Ceapa, se adaugă în tigaie, după ce în prealabil a fost spălată si curățată bine, și opțional tăiată în felii longitudinale. Morcovii și ardeii multicolori sunt și ei tăiați în bucățele mici. După ce legumele s-au rumenit bine, se adaugă puțin unt, usturoiul și pătrunjelul proaspăt, se prăjește bine ceapa până devine crocantă iar la sfârșit se stinge cu vin. Piperul proaspăt se zdrobește până devine fin și de asemenea se adaugă peste legumele din tigaie. Toată compoziția se lasă la foc mic la rumenit cu un capac deasupra pentru a se infuza toate legumele pentru 5 minute.
- 5
Ceafa de porc fară os se potrivește de minune cu cartofii la cuptor, care se pot pregăti la cuptor alături de carne, însă mai poate fi servită și cu cartofi natur, piure, cartofi prăjiți, orez, cus-cus, legume trase la tigaie sau orice garnitură preferată.